Förberedelser

Nu har här bakats, handlats, planerat och grejats.

Ikväll blev det knäckebröd och havreflarn.

Laxen ligger i kylen och ska vändas och gullas med fram till söndag.

I morgon kväll ska jag handla det sista.

Så nu är det bara att hoppas att allt blir bra på söndag.




Förberedelser.

I dag har det varit fortsatta förberedelser inför söndagen.

Vaknade lite sent av att min vän Anneli ringde. Vi pratade en stund och kom överens om att hon skulle titta in på en fika under dagen.

Med nymornad energi och en förhoppning av att idag blir det vörtbröd, komplettering av köttbullarna samt rita och baka delarna till
pepparkakshuset.

Jag satte igång med vörtbrödsdegen. Mätte upp julmust, och sirap. Värmde med smör till 37 grader.

Hällde i min assistent, mätte upp vetemjöl och rågsikt med lite hemmamatematik.

Anneli kom och det blev ju perfekt att degen jäste under tiden.

När hon gått kikade jag ner i degbunken.

Jädrans konstig deg som hade röda ränder. Ha ha ha då slog det mig att jag hade ju lagt ner en rentvättad bakduk förra gången jag bakat klart.

Ja vad gör man, bara att fiska upp en kladdig bakduk och skrapa bort det värsta och hoppas på det bästa.

Dags att forma bröden, det såg bra ut.

Tre fina på rad på plåten.

Efter ett tag förstod jag att detta skulle inte bli bra dom får ju inte flyta ut under jäsningen dom ska ju höjas upp istället.

Suck. Dags att plocka fram brödformar.

Tyvärr har jag bara två så det blev att ringa min Bff Alice som ändå skulle titta in på en fika. Hon skulle ta med en form till mig.

Dags att forma om och försöka få till det en gång till.

Vid fyra var bröden klara och mot förmodan helt ok.

Under denna segdragna process stekte jag köttbullar parallellt så nu är jag klar så långt.

Pepparkakshuset får vänta tills i morgon .




Ta en kölapp

Om du är sur på mig.
 
Ta en kölapp och vänta på din tur.
 
Om du tycker att jag fattar fel beslut.
 
Ta en kölapp och vänta på din tur.
 
Om du har skickat en räkning till mig.
 
Ta en kölapp och vänta på din tur.
 
Om du är myndighet eller CSN.
 
Ta en kölapp och vänta på din tur.
 
Om du tillhör min familj eller är min vän.
 
Ta gräddfilen 
 



Förberedelser

Igår gjorde jag en pepparkaksdeg och tog fram fläskfärs ur frysen.
 
Tanken var att jag skulle baka pepparkakor och göra köttbullar idag.
 
Så tidigare idag tog jag fram degen från kylen och upptäckte att den var ju stenhård, gick inte ens bända ur skålen.
 
Men jag tog en gaffel och fick ut lite i sänder. Hur som helst satte jag igång med kavlingen. Det blev inte så tunt som jag hade tänkt, fast annars helt ok.
 
Efter fyra plåtar tog både tålamodet och tiden slut eftersom det skulle bli köttbullar oxå.
 
Jag får göra fler en annan gång samt baka pepparkakshuset. Enväldigt har jag nu bestämt att jag gör ett eget.
 
Nu var det ju köttbullarna oxå, jag satte mig på cykeln och trampade bort till slaktaren i kvarteret och köpte ett halvt kilo nötfärs. Det blev nog lagom eftersom jag hade 700 gram fläskfärs.
 
Blandade ihop smeten som innehöll:
 
# Ett ägg
# Havregryn som svällt i vatten (mjölken var slut)
# Salt
# Peppar
# Senap
 
Känner mig nöjd så här långt
 
 
 
 



Förberedelser

Gick ut med hundarna precis och kom på mig med att diskutera och fråga mig själv om viktiga saker i adventstider.
 
Inför julen och min älskade tradition, julöppethus för mina vänner uppkommer vissa viktiga frågor som måste stötas och blötas. Tur man enbart måste fråga sig själv och inte någon annan, det är tillräckligt kluvet som det är.
 
Laxen är åtminstne på god väg, jag har inköpt en hel lax. Ett riktigt as som tog upp hela diskbänken då jag kom hem med den från citygross.
 
Mittbiten som ska gravas ligger i frysen. Resten stekte och kokade jag och njöt av till middag i olika former flera gånger. Kring Lucia ska jag krydda mittbiten och lägga i en rejäl plastpåse. Vända flera gånger och liksom gulla med. Det blir den perfekta gravade laxen.
 
I morgon är det dags att göra pepparkaksdeg. Frågan är nu, ska jag även göra degen till pepparkakshuset och rita det själv eller ska jag köpa ett färdigt och bara limma ihop med smält socker.
 
Jag låter detta vara öppet så länge.